ByRaki flavor Νομοθεσία Τσικουδιά

Γυάλινο VS Πλαστικό Μπουκάλι

Η Τσικουδιά – Ρακή Κρήτης και όλα τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποθηκεύονται με τον σωστό τρόπο.

Σε ποια δοχεία μπορεί να αποθηκευτεί η Τσικουδιά; Σίγουρα όχι σε πλαστικά μπουκάλια για τους παρακάτω λόγους.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους απαγορεύει την πώληση αλκοολούχων ποτών σε πλαστικά δοχεία, καθώς η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους (ΥΑ  3010878/1396/0029/2003 ΦΕΚ 832/25.6.2003).

Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση των αλκοολούχων ποτών εντός προσυσκευασίας από οποιαδήποτε πλαστική ύλη.

Από χημική άποψη, η αιθυλική αλκοόλη είναι ένας αποτελεσματικός διαλύτης. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, μπορεί να αλληλεπιδρά με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το δοχείο. Επιπλέον, η αιθανόλη είναι πολύ πτητική, επομένως εξατμίζεται από χαλαρά κλειστά δοχεία.

Ένα άλλο πρόβλημα αποθήκευσης είναι η αργή οξείδωση όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας καταστρέφουν τη γεύση και αυξάνουν την τοξικότητα των αλκοολούχων ποτών.

«Αποτρέπουμε τον καταναλωτή να αγοράζει αλκοολούχα ποτά σε πλαστικό. Πέρα του ότι είναι παράνομο, είναι και επικίνδυνο για την υγεία του» λέει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Μαρκάκης, προϊστάμενος του Γραφείου Χημικών Υπηρεσιών του Χημείου του Κράτους στα Χανιά.

Στα εργοστάσια παραγωγής πλαστικού, χρησιμοποιούνται περίπου 20.000 χημικές ουσίες. Γι’ αυτό είναι αδύνατο να καθοριστεί ακριβώς ποιες από τις βλαβερές ουσίες ίσως βρεθούν μέσα στο ποτό. Μια από τις ουσίες που έχει βρεθεί στη Τσικουδιά – Ρακή και στο Τσίπουρο, είναι οι φθαλικοί εστέρες. Πρόκειται για χημικές ουσίες, που κάνουν το πλαστικό εύκαμπτο, αλλά χωρίς να σπάει. Ενώ το ποσοστό των φθαλικών εστέρων που δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, υπολογίζεται σε 1,5 mg ανά λίτρο, έχουν βρεθεί μέχρι και 2,82 mg/ L σε απόσταγμα που φυλασσόταν σε πλαστικό μπουκάλι. Στην αύξηση του κινδύνου από πλαστικά μπουκάλια, συμβάλλει και η γήρανση του πλαστικού. Με τον καιρό, η δομή του πλαστικού αλλοιώνεται και είναι ευκολότερο να περάσουν στα αλκοολούχα ποτά κι άλλες χημικές ουσίες….

Για την αποθήκευση αλκοολικών διαλύσεων στο σπίτι, τα δοχεία από τα παρακάτω υλικά είναι εντελώς ακατάλληλα:

  • Τα περισσότερα πολυμερή. Αυτά είναι PVC, πολυστυρένιο, πολυπροπυλένιο και πολλά άλλα. Τοξικές ουσίες που εισέρχονται στο διάλυμα από καταρρέουσες πλαστικές βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα. Για να προσδιορίσετε αν το πλαστικό είναι κατάλληλο για την αποθήκευση αλκοόλ, η επισήμανση με τη μορφή ενός τριγώνου θα σας βοηθήσει. Εάν περιέχει αριθμούς από “3” έως “7”, η χωρητικότητα αποθήκευσης αλκοόλ δεν είναι κατάλληλη.
  • Αλουμίνιο. Στα τοιχώματα της φιάλης αλουμινίου υπάρχει ένα λεπτό στρώμα χημικά ανθεκτικού οξειδίου, αλλά αν αυτό το φιλμ είναι κατεστραμμένο, το “φτερωτό μέταλλο” σχηματίζει γρήγορα άλατα – αλκοολικά. Το υδροξείδιο του αργιλίου που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης αλκοολικών, καταστρέφει επίσης ενεργά την προστατευτική μεμβράνη. Ως αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων, η αλκοόλη θα μολυνθεί από επιβλαβείς ουσίες και η φιάλη θα καταστεί άνευ αξίας.
  • Γαλβανισμένα και εμαγιέ χαλύβδινα πιάτα. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι: η παραμικρή καταστροφή της προστατευτικής επικάλυψης θα προκαλέσει τη σταδιακή καταστροφή του μετάλλου και την εισχώρηση τοξικών ενώσεων στο αποθηκευμένο υγρό.
  • Crystal glassware. Το Crystal περιέχει δηλητηριώδες οξείδιο του μολύβδου, το οποίο θα καταλήξει σε λύση κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Τo ByRaki flavor προέρχονται από Ποτοποιία και ελέγχεται πριν την είσοδό του στην αγορά όσον αφορά την συσκευασία, την ετικέτα και το περιεχόμενο εντός της φιάλης. Επιπλέον πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι, εφόσον τοποθετηθεί στους χώρους πώλησης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα προϊόντα που προέρχονται από “διήμερους αποσταγματοποιούς” – “μικρούς αποσταγματοποιούς” – “παραδοσιακά ρακοκάζανα”, όπως ονομάζονται επιτρέπεται να πωλούν το απόσταγμα τους μόνο χύμα και χώρις πρόσμιξη με γεύσεις (πχ Ρακόμελο, λικέρ κ.α.). ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 2969/2001 ΦΕΚ 281/Α/18-12-2001

Επιλέγοντας ένα γυάλινο μπουκάλι δεν έχουμε αλλοίωση στην γεύση της Τσικουδιάς και προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τις Τοξικές ουσίες.

Το κόστος αγοράς μιας πλαστικής φιάλης σε σχέση με μία γυάλινη είναι το ίδιο και το αποτέλεσμα στην επιλογή φαίνεται στο αποτέλεσμα.

ByRaki flavor team

www.byraki.gr

πηγή: Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, haniotika-nea, valueforlife.gr, purity.designuspro.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *