Τσικουδιά

Τι είναι απόσταξη;

Στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα έχει διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, Τσίπουρο και Τσικουδιά ή Ρακή Κρήτης.  Οι συνταγές σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι διαφορετικές, καθώς και οι ποικιλίες των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται.

Η διαδικασία της απόσταξης είναι η ίδια σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές.

Τι είναι απόσταξη;

Απόσταξη είναι η μέθοδος με την οποία πραγματοποιείται η διαδικασία της απομόνωσης ενός υγρού, σε συγκεκριμένο σημείο βρασμού, από ένα μείγμα.

1. Θερμική πηγή 2.Πρώτη ύλη (στέμφυλα) 3. Βραστήρας 4. Ψύκτης 5. Έξοδος νερού ψύξης (ζεστό) 6. Είσοδος νερού ψύξης 7. Συλλέκτης αποστάγματος 8. Απόσταγμα

Στην εικόνα 1 βλέπουμε ένα αποστακτήρα, καθώς και την ροή του αποστάγματος από το 2 στο 8.

Στο νούμερο 1 είναι η θερμική πηγή, του αποστακτήρα, που ανάλογα με τις περιπτώσεις είναι ξύλο, πυρήνας ή υγραέριο.

Στο νούμερο 2 είναι το δοχείο που τοποθετούνται τα στέμφυλα.

Στο νούμερο 3 παρατηρείται το σημείο που απομονώνεται από τα στέμφυλα, η αιθυλική αλκοόλη. Η θερμοκρασία που πραγματοποιείται η απομόνωση της αιθυλικής αλκοόλης είναι στους 78,32ο C, ενώ του νερού είναι οι 100ο C.

Στο νούμερο 4 είναι ο ψύκτης  του αποστακτήρα που πραγματοποιείται η τήξη του, όπου από αέρια μορφή γίνεται υγρή.  Ο ψύκτης έχει μία είσοδο 6 και μία έξοδο 5 του νερού, έτσι ώστε να κρατάει χαμηλή θερμοκρασία.

Στο νούμερο 7 είναι η έξοδος του αποστακτήρα που έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, το απόσταγμα.

Στο νούμερο 8 είναι το δοχείο αποθήκευσης του αποστάγματος.

photo: vecinadelpicasso.wordpress.com

ByRaki flavor team

www.byraki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.