Στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα έχει διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, Τσίπουρο και Τσικουδιά ή Ρακή Κρήτης. Οι συνταγές σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι διαφορετικές, καθώς και οι ποικιλίες των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται.
Η διαδικασία της απόσταξης είναι η ίδια σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές.
Τι είναι απόσταξη;
Απόσταξη είναι η μέθοδος με την οποία πραγματοποιείται η διαδικασία της απομόνωσης ενός υγρού, σε συγκεκριμένο σημείο βρασμού, από ένα μείγμα.
Εικόνα 1 photo: vecinadelpicasso.wordpress.com
1. Θερμική πηγή 2.Πρώτη ύλη (στέμφυλα) 3. Βραστήρας 4. Ψύκτης 5. Έξοδος νερού ψύξης (ζεστό) 6. Είσοδος νερού ψύξης 7. Συλλέκτης αποστάγματος 8. Απόσταγμα
Στην εικόνα 1 βλέπουμε ένα αποστακτήρα, καθώς και την ροή του αποστάγματος από το 2 στο 8.
Στο νούμερο 1 είναι η θερμική πηγή, του αποστακτήρα, που ανάλογα με τις περιπτώσεις είναι ξύλο, πυρήνας ή υγραέριο.
Στο νούμερο 2 είναι το δοχείο που τοποθετούνται τα στέμφυλα.
Στο νούμερο 3 παρατηρείται το σημείο που απομονώνεται από τα στέμφυλα, η αιθυλική αλκοόλη. Η θερμοκρασία που πραγματοποιείται η απομόνωση της αιθυλικής αλκοόλης είναι στους 78,32ο C, ενώ του νερού είναι οι 100ο C.
Στο νούμερο 4 είναι ο ψύκτης του αποστακτήρα που πραγματοποιείται η τήξη του, όπου από αέρια μορφή γίνεται υγρή. Ο ψύκτης έχει μία είσοδο 6 και μία έξοδο 5 του νερού, έτσι ώστε να κρατάει χαμηλή θερμοκρασία.
Στο νούμερο 7 είναι η έξοδος του αποστακτήρα που έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, το απόσταγμα.
Στο νούμερο 8 είναι το δοχείο αποθήκευσης του αποστάγματος.
photo: vecinadelpicasso.wordpress.com
ByRaki flavor team