Τσικουδιά

Παγώνει η Τσικουδιά;

Αγοράζουμε Τσικουδιά και την τοποθετούμε στην κατάψυξη και παρατηρούμε ότι δημιουργούνται κρύσταλλοι ή γίνεται πάγος.

Είναι κακό το απόσταγμα ή ευθύνεται κάτι άλλο;

Όλα τα αλκοολούχα διαλύματα έτσι και η Τσικουδιά έχει ένα σημείο πήξης. Εάν το απόσταγμα βρεθεί σε αυτό το σημείο τότε το αποτέλεσμα είναι το παραπάνω.

Το σημείο πήξης της Τσικουδιάς είναι περίπου το μισό του αλκοολικού βαθμού κάτω από το μηδέν.

Η θερμοκρασία ενός οικιακού καταψύκτη είναι περίπου -18ο βαθμούς Κελσίου, ενώ οι επαγγελματικοί στους -25ο.

Έχοντας δύο αλκοολούχα διαλύματα
– την Τσικουδιά με 40% vol alc και
– ένα Ηδύποτο με 25% vol alc
η συμπεριφορά που θα παρατηρήσουμε θα είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.

Η Τσικουδιά είναι 40% το οποίο το διαιρούμε με το 2 και έχουμε αποτέλεσμα το 20. Άρα το αποτέλεσμα υπό το μηδέν είναι -20ο Βαθμούς Κελσίου. Η Τσικουδιά σε ένα οικιακό καταψύκτη θα είναι απλά παγωμένη σε υγρή μορφή και στο επαγγελματικό θα παγώσει καθώς περνάμε το σημείο πήξης.

Το Ηδύποτο με ποσοστό αλκοόλ 25% θα έχει σημείο πήξης τους -12,5 Βαθμούς. Αποτέλεσμα να παγώσει και στις δύο περιπτώσεις.

Σημαντικό στην περίπτωση της Τσικουδιάς είναι η σωστή αποθήκευση της. Ένα απόσταγμα που δεν έχει κλείσει καλά το καπάκι του μπουκαλιού θα έχει απώλεια αλκοόλ. Όταν έχουμε απώλεια αλκοόλ από το 40% στο 34% τότε αλλάζει το σημείο πήξης και από -20 γίνεται -17, με αποτέλεσμα να αλλάζει συμπεριφορά και να παγώνει και στον οικιακό καταψύκτη.

ByRaki flavor team

www.byraki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *