News Νομοθεσία

Καλύτεροι κανόνες παραγωγής, σήμανσης και προστασίας των αλκοολούχων ποτών

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνει νέο κανονισμό για τους κανόνες παραγωγής, σήμανσης και προστασίας των αλκοολούχων ποτών.

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες με στόχο τη διευκρίνιση και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου που καθορίζει τον ορισμό , την περιγραφή , την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών , συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους σε άλλα τρόφιμα και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

Ο κανονισμός θα εξασφαλίσει σαφή επισήμανση των αλκοολούχων ποτών όπως το Whisky, Brandy, Cognac ή ούζο σε ολόκληρη την ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (κανονισμός FIC). Επιπλέον, θα διασφαλίσει ένα ορισμένο επίπεδο εναρμόνισης της σύνθεσης αυτών των ποτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για παράδειγμα όσον αφορά τη μέγιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα είναι ευκολότερο για τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές και να αγοράσουν γνήσια προϊόντα, καθώς οι νέοι κανόνες απαγορεύουν την παράνομη υπαινιγμό ή αναφορά σε αλκοολούχα ποτά και διατηρούν πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής .

Επιπλέον, τα συμφέροντα των παραγωγών θα διαφυλαχθούν καλύτερα καθώς ο νέος κανονισμός ενισχύει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων έναντι των εμπορικών σημάτων, παρέχοντας 7 επιπλέον έτη προστασίας σε σύγκριση με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 7 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από ορισμένες διατάξεις σχετικά με τις ΓΕ, οι οποίες θα ισχύσουν δύο εβδομάδες από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, το μεγαλύτερο μέρος των νέων κανόνων θα τεθεί σε ισχύ από το 2021 .

Ιστορικό

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα αλκοολούχα ποτά (κανονισμός 110/2008) δημιουργήθηκε το 2008 με στόχο τη ρύθμιση της παραγωγής και της επισήμανσης όλων των αλκοολούχων ποτών που παράγονται και εισάγονται στην ΕΕ. Ένας άλλος στόχος ήταν να προβλεφθούν ειδικοί κανόνες για την καταχώριση και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ.

Μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2016 να προσαρμόσει τους υφιστάμενους κανόνες ώστε να αντικατοπτρίζει τη νεοεισαχθείσα διάκριση στο παράγωγο δίκαιο μεταξύ πράξεων που έχουν εκχωρηθεί και εκτελεστικές πράξεις και να βελτιώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, οι εξελίξεις στη διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων για τα τρόφιμα και οι κανόνες για τον οίνο που καθορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αγοράς.

Κανονισμός για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομάτων των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και την επισήμανση άλλων τροφίμων, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης και των αποσταγμάτων γεωργικής προέλευσης σε αλκοολούχα ποτά και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008

πηγή: https://www.consilium.europa.eu/

ByRaki flavor team

www.byraki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *