Ιστορία Τσικουδιά

Η τσικουδιά και η Μινωική Περίοδος

Ο δεσμός της γεωγραφικής προέλευσης της “Τσικουδιάς Κρήτης” ξεκίνησε από την Μινωική περίοδο, που η Κρήτη αναδεικνύεται ως σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι βρέθηκε στο θερινό Μινωικό ανάκτορο, στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου. Αρχαιολογικά ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ότι στην Μεσομινωική ΙΙ περίοδο (1900-1700 π.χ.) ήταν γνωστή η τέχνη της απόσταξης. Στο Παπαδιόκαμπο Σητείας οι ανασκαφές έφεραν στο φως σφραγισμένα πήλινα αγγεία με υπολείμματα από απανθρακωμένα στέμφυλα, τα οποία ενδέχεται να αποτελούσαν δοχεία ζύμωσης ή και απόσταξης στεμφύλων.

Σύμφωνα με τους Λατίνους συγγραφείς, από την Κρήτη έφευγε το κρασί για τη Ρώμη με τα πλοία που έστελνε ο Λούκουλλος για τα περίφημα Λουκούλλεια γεύματα. Το κρητικό κρασί έφθασε στο απόγειο της φήμης του κατά την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη (12ος -16ος αιώνας), όταν ταξίδευε μέσα σε σφραγισμένους αμφορείς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Σε μια τέτοια περιοχή, όπως η Κρήτη, με την πλούσια οινική παραγωγή και παράδοση ήδη από τα Μινωικά χρόνια, βρήκε πρόσφορο έδαφος η τέχνη της απόσταξης, η οποία στον Ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από το Άγιον Όρος περί τον 15ο αιώνα,όπως μαρτυρούν έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκοκρατούμενη Ανατολή. Έτσι, γίνεται και η Κρήτη, μαζί με την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη την Αλεξάνδρεια κ.λ.π. κέντρο απόσταξης. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, η παράδοση της απόσταξης των στεμφύλων συνεχίζεται, αφού με βάση την εθνική νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα αποκλειστικά στους αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές της απόσταξης των στεμφύλων από την οινοποίηση της δικής τους παραγωγής σταφυλιών.

πηγή: www.gcsl.gr

photo: Davestem and Wines of Peza

ByRaki flavor team

www.byraki.gr

One Reply to “Η τσικουδιά και η Μινωική Περίοδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *